:: دوره 7، شماره 24 - ( تابستان 1393 ) ::
جلد 7 شماره 24 صفحات 142-125 برگشت به فهرست نسخه ها
اندیشه اخلاقی ابن‌مسعود
حامد(فرهنگ) خانی(مهروش)
دانشگاه آزاد اسلامی ـ واحد گرگان
چکیده:   (1565 مشاهده)
یکی از ادوار مهم در تاریخ اندیشۀ اخلاقی جهان اسلام، عصر صحابۀ پیامبر| است که فرصت داشتند تا آموخته‌های خویش را از پیامبر اکرم| در زمینه‌های مختلف، به‌همراه اجتهاد شخصی‌شان و به‌تناسب نیاز بومی که در آن می‌زیستند، رواج دهند. با این حال، کمتر کوششی برای شناخت نظریه‌پردازی‌های عالمان این عصر ـ ازجمله نگرش‌های اخلاقی ایشان ـ صورت گرفته و بیشتر به نقش آنها در انتقال سنت نبوی توجه شده است. در این مقاله، با نگرشی بازبینانه به این رویکرد فراگیر، اندیشۀ اخلاقی عبدالله بن مسعود، یکی از عالمان برجستۀ این دوره، بازشناسی و بازسازی می‌شود؛ عالمی که به عصر پیش از تدوین در تمدن اسلامی تعلق دارد و همچون بسیاری دیگر از معاصران خویش ناشناخته مانده و اثر وی بر تحول اندیشۀ اخلاقی در جهان اسلام واکاوی نشده است. بدین منظور، با مروری بر شواهد تاریخی و روایات بازمانده از وی، نخست مبانی هستی‌شناسانه و نگرش‌های کلی وی به هستی و انسان و کمال و سپس تفکر اخلاقی خاصی که وی ترویج می‌کند، بررسی خواهد شد.
واژه‌های کلیدی: تاریخ اخلاق، مکاتب اخلاق اسلامی، عصر صحابه، سبک زندگی اسلامی، اخلاق ارسطویی.
متن کامل [PDF 270 kb]   (417 دریافت)    
نوع مطالعه: کاربردی | موضوع مقاله: اخلاق کاربردی(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1399/9/25 | پذیرش: 1393/4/10 | انتشار: 1393/4/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 24 - ( تابستان 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها