:: دوره 9، شماره 31 - ( بهار 1395 ) ::
جلد 9 شماره 31 صفحات 106-87 برگشت به فهرست نسخه ها
مفهوم‌شناسی وجدان اخلاقی و گستره‌ تأثیرگذاری آن در نظم عمومی
فاطمه منتظر ، بهروز محمدی منفرد
دانشگاه پیام نور قم
چکیده:   (4702 مشاهده)

حاکمیت نظم و قانون‌مداری از مهم‌ترین مؤلفه‌های اجتماعِ به‌سامان است که بستر امنیت و آرامش را برای سیر افراد در جهت اهـداف فـردی و جمعی امکان‌پذیر می‌سازد. دستیـابی به جامعـه‌ بهره‌مند از نظم عمومی، نیازمند وجود قوانین مربوط و مابازای قانونی مناسب برای اجرای این قوانین است. بی‌شک مهم‌ترین ضامن اجرای قوانینِ دارای جنبه‌ نظم عمومی، دولت‌ها و نهادهای اجتماعی قضایی و انتظامی هستند؛ اما توجه به اخلاقیات، حاکی از وجود مابازای اخلاقی و درونی برای رعایت قوانین یادشده است. ازاین‌رو هماهنگی و همراهی الزامات خارجی و درونی، مهم‌ترین دستاورد برای رسیدن به نظم عمومی خواهد بود. در تحقق این هدف، مفهوم وجدان اخلاقی با توجه به کارکردهای آن، نقش اساسی دارد. در این نوشتار با مراجعه به آرای اندیشمندان، ضمن مفهوم‌شناسی «وجدان اخلاقی»، تأثیر این عاملِ در دسترس و همگانی برای تربیت افراد اخلاقی و به‌تبع آن تشکیل جوامع اخلاقی که نظم‌داری و قانون‌مداری را سرلوحه فعالیت‌های خود قرار دهند، بررسی شده و تلاش گردیده است تا مفهوم اخلاقی وجدان به صورتی کاربردی‌تر ارائه شود.

واژه‌های کلیدی: نظم عمومی، وجدان اخلاقی، قانون، امنیت اجتماعی، حقوق
متن کامل [PDF 283 kb]   (1597 دریافت)    
نوع مطالعه: نظری | موضوع مقاله: اخلاق هنجاری(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1394/9/26 | پذیرش: 1395/2/21 | انتشار: 1397/2/3


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 31 - ( بهار 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها