:: دوره 12، شماره 44 - ( تابستان 1398 ) ::
جلد 12 شماره 44 صفحات 46-33 برگشت به فهرست نسخه ها
تحلیل پیش‌نگرانه از نسبت فناوری‌های نوظهور ترا-انسانی با ارزش‌های اخلاقی
محمود مختاری
دانشگاه شهید بهشتی
چکیده:   (5111 مشاهده)
مسئلۀ امکان و چگونگی تحلیل اخلاقی مصنوعات فناورانه در مرحلۀ طراحی، یعنی قبل از آنکه بالفعل شوند و در دست کاربران قرار بگیرند، یکی از چالش‌های اخلاق فناوری است. این مسئله به‌ویژه در خصوص فناوری‌های نوظهور، که کاملاً بدیع‌اند و درخصوص پیامدهای عمدۀ آنها ابهام و عدم قطعیت زیادی وجود دارد، حادتر است. همچنین سؤال از امکان و نحوۀ جای‌دهی ارزش‌های اخلاقی خاص (غیرجهانشمول) در طراحی فناور‌ها با قید حفظ کارکرد آنها نیز مسئله‌ای مناقشه‌آمیز است. در این مقاله برای پاسخگویی به مسئله اول، روش‌شناسی مناسب تحلیل اخلاقی فناوری‌های نوظهور ارائه خواهد شد و در ادامه نیز برای پاسخ به مسئلۀ دوم، با تمرکز بر فناوری‌های بهسازی انسان (فبا)، نشان داده خواهد شد که نه تنها تحلیل اخلاقی دستۀ خاصی از این فناوری‌ها موسوم به فناوری‌های نوظهور ترا-انسانی، حاکی از تعارض آنها با ارزش‌های اخلاقی انسانی است بلکه امکان بازطراحی آنها برای جای‌دهی ارزش‌های مزبور نیز منتفی است.
واژه‌های کلیدی: اخلاق فناوری، فناوری و ارزش، فناوری و دین، فناوری‌های ترا-انسانی، فناوری‌های همگرا، تکامل مدیریت‌شده
متن کامل [PDF 205 kb]   (756 دریافت)    
نوع مطالعه: بنیادی | موضوع مقاله: اخلاق کاربردی(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1397/7/21 | پذیرش: 1398/11/6 | انتشار: 1399/2/21


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 12، شماره 44 - ( تابستان 1398 ) برگشت به فهرست نسخه ها