:: دوره 15، شماره 55 - ( بهار 1401 ) ::
جلد 15 شماره 55 صفحات 70-51 برگشت به فهرست نسخه ها
نوآوری‌های علامه طباطبایی در فلسفه عمل واقع‌گرایانه
میثم قاسمی
دانش آموخته دکتری مدرسی اخلاق اسلامی دانشگاه معارف اسلامی
چکیده:   (551 مشاهده)
چیستی و چگونگی بروز رفتار ارادی از انسان، یکی از بنیادی ترین مبانی انسان شناختی است که می‌تواند در شاخه‌های مختلف علوم انسانی سرنوشت بسیاری از توصیفات و تجویزات در باب زندگی انسان را دستخوش تغییر و تحول کند، امّا از همه بیشتر دانش اخلاق اسلامی و تربیت برآمده از آن نیازمند تبیین دقیق فرآیند اراده و عمل در انسان است.
 این مقاله ابتدا نیم‌نگاهی به جریان های علمی رایج در این حوزه دارد و سپس با روش تبیینی و تحلیلی و کتابخانه‌ای به دیدگاه علامه طباطبایی و امتیازات این دیدگاه نسبت به سایر نظریّات بدیل خواهد پرداخت، دیدگاهی که توانسته است با تکیه بر پدیده روانی اذعان و بسط و تحلیل آن در فلسفه عمل، گونه‌ای بدیع از ارتباط جهان درون و بیرون انسان را در فضای فلسفه عمل تبیین کند که به رغم برخورداری از نقاط قوت سایر دیدگاه ها،بدون افتادن در دام اراده‌گرایی و نسبی‌اندیشی، اقتضائات واقع گرا بودن اخلاق اسلامی را نیز تأمین کند.
 
واژه‌های کلیدی: فلسفه عمل، اذعان، علامه طباطبایی، واقع گرایی، اراده گرایی، مبادی عمل، رشد اخلاقی.
متن کامل [PDF 240 kb]   (166 دریافت)    
نوع مطالعه: بنیادی | موضوع مقاله: فرا اخلاق(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1398/9/4 | پذیرش: 1401/1/10 | انتشار: 1401/10/13


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 15، شماره 55 - ( بهار 1401 ) برگشت به فهرست نسخه ها