:: دوره 7، شماره 23 - ( بهار 1393 ) ::
جلد 7 شماره 23 صفحات 78-53 برگشت به فهرست نسخه ها
«خودفراموشی» در بستر از خودبیگانگی با تکیه بر دیدگاه مولوی
انسیه ماهینی، ابوالفضل کیاشمشکی، عبدالحسین خسروپناه
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بوشهر.
چکیده:   (1448 مشاهده)
مولوی با الهام از منابع دینی با زبان شعر، تمثیل و جملات نغز، سعی در واکاوی معنا، علل، پیامدها و در نهایت راهکارهایی جهت درمان آن داشته است. از نظر مولوی، انسان دارای هویتی الهی است که در اثر هبوط، از آن دورافتاده و دچار خودفراموشی شده است. آنچه این فراموشی اجباری اولیه را تشدید می‌کند، تعلق به ماده و مادیات و تأثیر قوای طبیعی حیوانی است که تیرگی و ظلمت را بر وی غالب می‌سازد. در نتیجه او در درون خود عذاب و شکنجه مرغ محبوس را احساس می‌کند و می‌نالد و هوای بازگشت به وطن اصلی خود را دارد. این سیر استکمالی آثار مولوی در قالب قوس نزول و صعود قابل تصویر است. از دید مولوی دو دسته عوامل درونی و بیرونی باعث عدم شناخت خویشتن است. از نظر وی نقطه مقابل علل خودفراموشی، راه‌هایی برای خودیابی و غلبه بر خودفراموشی است. و راه درمان آن چیزی جز یافتن مأوای اصلی و بازگشت به آن و در نتیجه خروج از غفلت نیست.
واژه‌های کلیدی: ازخودفراموشی، ازخودبیگانگی، خودشناسی، فنا، قوس نزول و صعود، ‌ مولوی.
متن کامل [PDF 345 kb]   (574 دریافت)    
نوع مطالعه: کاربردی | موضوع مقاله: اخلاق کاربردی(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1399/9/30 | پذیرش: 1393/1/10 | انتشار: 1393/1/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 23 - ( بهار 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها