:: دوره 11، شماره 41 - ( پاییز 1397 ) ::
جلد 11 شماره 41 صفحات 106-89 برگشت به فهرست نسخه ها
همگرایی اصول اخلاق زیستی در حوزه پژوهش با رویکرد اسلامی
محمدرضا جباران
پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
چکیده:   (4197 مشاهده)
اخلاق زیستی در پارادایم جاری بر مبنای نظریه «تام بیوچامپ» و «جیمز چیلدرس» مبتنی بر چهار اصل خودمختاری، عدالت، فایده‌رسانی و ترک زیان رسانی است. یکی از انتقاداتی که به این نظریه شده عدم انسجام درونی و واگرایی ارکان آن یعنی اصول چهارگانه مبنایی است. طبق این انتقاد نظریه مبانی چهارگانه اصول زیستی خود باعث ابطال خود می‌شود. این در حالی است که اخلاق زیستی که مجموعه هنجارهای رفتاری است بدون استناد به مبانی نظری محکم قابل توصیه نیستند و هرگز رواج پیدا نمی‌کنند. برخلاف اخلاق سکولار و نظریه‌های رایج اخلاق هنجاری که هر کدام به یکی از ابعاد وجودی انسان پرداخته و آن را به عنوان معیار ارزش اخلاقی ذکر کرده و سایر ابعاد را نادیده گرفته‌اند، نمی‌توان از این نظریه در برابر این اشکال دفاع کرد، ولی بر مبنای اخلاق اسلامی که برای ارزش اخلاقی معیارهای متعددی متناظر با ابعاد وجودی انسان دارد، این اشکال قابل پاسخگویی است؛ بر این اساس همگرایی بین مبانی اخلاق زیستی در موقعیت های خاص در حوزه پژوهش قابل اثبات است.
واژه‌های کلیدی: اخلاق زیستی، اخلاق پژوهش، عدالت، خودمختاری، فایده‌رسانی، زیان رسانی
متن کامل [PDF 309 kb]   (920 دریافت)    
نوع مطالعه: نظری | موضوع مقاله: فرا اخلاق(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1396/11/21 | پذیرش: 1397/7/30 | انتشار: 1397/10/17


XML     Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 11، شماره 41 - ( پاییز 1397 ) برگشت به فهرست نسخه ها