۱۲ نتیجه برای ارتباط
علی لطیفی، محمدحسین ظریفیانیگانه،
دوره ۵، شماره ۱۵ - ( ۱-۱۳۹۱ )
چکیده
ارتباطات میانانسانی معصومین (اعم از پیامبر اکرم و ائمه طاهرین^) با مخالفان خود، دربردارنده درسهایی گرانبها در حوزه تربیت اخلاقی برای مربیان تربیت است؛ برخوردهایی که حتی در مواردی منجر به هدایت شخص مخالف و پیوستن او به جمع مؤمنان گشته است. این نوشتار، با بررسی رفتار عملی امام علی× در مواجهه با مخالفان از یک سو، و تحلیل سخنان و گفتار ایشان درباره چگونگی رفتار با مخالف از سوی دیگر، به استخراج مهمترین اصول و روشهای تربیتی در مواجهه با مخالف میپردازد.
انسیه ماهینی، عزت دیره،
دوره ۵، شماره ۱۶ - ( ۴-۱۳۹۱ )
چکیده
پژوهش حاضر درصدد است، ضمن توصیف وضعیت موجود در دانشگاههای کشور ـ از طریق انجام تحقیقی میدانی ـ و ارائه برآوردی از نگرش دانشجویان به رابطه با جنس مخالف و میزان پایبندی به آنها باورهای دینی، به بررسی آرای موجود در این خصوص بپردازد. براساس تحقیق میدانی مزبور، نگرش دانشجویان نسبت به رابطه با جنس مخالف و تأثیر باورهای مذهبی آنها، در حد متوسط ارزیابی شد. افزون بر این، سه نظریه مطرح دراینباره، یعنی نظریههای اضطرار، اختلاط و اعتدال یا معروف، بررسی شد که نظریه اعتدال بهرغم داشتن نقاط ضعف، با آموزههای دین اسلام مطابقت بیشتری دارد. ازاینرو سعی شد با استفاده از آموزههای دینی، نظریه «اعتدال با رویکرد تقلیل و کاهش روابط زن و مرد» طرح، و راهکارهایی جهت رسیدن به وضعیت مطلوب در روابط دختران و پسران، از جمله کنترل و تعدیل غریزه جنسی در سه محور خویشتنداری، ازدواج و آموزش ارائه گردد.
حمید نهاردانی، علی امینیزاده، فرزانه کیوانلو،
دوره ۶، شماره ۲۱ - ( ۷-۱۳۹۲ )
چکیده
ابزار عقل برای اندیشیدن به شیوه منطقی، و هوش برای اندیشیدن به شکل انتزاعی، از مواهب خدادادی است. مکاتب مختلف بشری بهگونههای متفاوتی به تبیین انسان و ویژگیهای او پرداخته ولی از شناخت و تبیین همه جانبه درمورد انسان ناتوان بودهاند. اما دین اسلام به انسان بهعنوان موجودی چند بعدی و دارای کارکردهای اخلاقی، توجه ویژهای دارد. اسلام برای مدیریت رفتار انسانی، مؤمنان را به خودآگاهی، خودسازی و تهذیب و شناخت فضیلتها و زیباییهای اخلاقی تشویق میکند که مقدمهای برای خداشناسی است. این کنترلِ رفتارهای درونی و بیرونی، همان مدیریت هوش هیجانی است. هوش هیجانی یکی از مسائلی است که مدتی است بشر امروزی به آن توجه کرده، ولی اسلام از قرنها پیش به زندگی بشر در ابعاد مختلف نگریسته است. قرآن کریم، نهجالبلاغه، احادیث و روایات بهعنوان مهمترین منابع علمی ـ اخلاقی و تربیتی اسلام، در کنار دیگر امور زندگی، قابلیتها و کارکرد هوش هیجانی را برای انسانها بهویژه مؤمنان یادآور شدهاند تا از طریق مدیریت عواطف و هیجانات در فعالیتهای روزمره و رفتارهای انسانی ـ بهخصوص در تعامل با انسانها ـ به هدف غایی خلقت خود نزدیک شوند.
دکتر علی احمد پناهی،
دوره ۷، شماره ۲۵ - ( ۷-۱۳۹۳ )
چکیده
هدف پژوهش حاضر، بررسی راهبردهای اخلاقی و روانشناختی در تعاملات دانشگاهیان با تأکید بر ارسال پیام دینی و تأثیرگذاری اخلاقی و تربیتی است. این پرسش اساسی مطرح است که «راهبردهای تربیتی و روانشناختی در حوزه تعاملات اجتماعی بهخصوص روابط دانشگاهیان چیست؟». روش پژوهش، توصیفـی ـ تحلیلـی است، بـه ایـن منظور پس از شنـاسایی و استخـراج مفـاهیم و مستندات، از متون دینی و روانشناسی، به تحلیل محتوای آنها پرداخته و راهبردهای تربیتی و روانشناختی مستفاد بیان گردید. نتایج نشان داد که شاخصترین راهبردهای تربیتی و روانشناختی که میتواند در تعاملات اجتماعی و فرهنگی ـ علمی حائز اهمیت بوده در ارسال موفقیتآمیز پیام نیز نقش داشته، در تحول اخلاقی و تربیتی نیز تأثیرگذار باشد عبارتند از: شناخت پیام و روش پیامرسانی، خودباوری و عزت نفس، آشنایی با نیازها، برقراری رابطه کلامی و غیرکلامی سنجیده، بهرهگیری از یادگیری مشاهدهای و الگویی، توجه به تفاوتهای فردی و ظرفیتهای شناختی، ملاحظه ویژگیهای جنسیتی، سعه صدر و انتقادپذیری، آراستگی، خوشبویی و نظافت، پرهیز از سخنِ بدون بصیرت وآشنایی با تکنیکها و قوانین ایجاد ارتباط و انتقال پیام.
دکتر سیدحسین شرف الدین،
دوره ۸، شماره ۲۷ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
یکی از مؤلفههای کلیدی و برجسته سبک زندگی دینی در حوزه ارتباطات انسانی، ارتباط با خویشان و بستگان نسبی و سببی، اعم از مؤمن و غیر مؤمن است که به «صله رحم» تعبیر شده است؛ آموزهای که در منابع دینی و سیره بزرگان دین نیز فراوان و با تعابیر مختلف بر رعایت آن در هر شرایط ممکن تصریح و تأکید شده است. این ارزش اجتماعی بهرغم پشتوانههای عقلی، شهودی، دینی و تجربی، تحت تأثیر برخی تحولات ساختاری، شخصیتی، فرهنگی و ارتباطاتی از جایگاه پیشین خود در جامعه سنتی، افول کرده و به یک ادب اجتماعی مرسوم در برخی تعاملات موسمی و مناسبتی تبدیل شده است. این نوشتار درصدد است تا با رجوع مستقیم به منابع اصیل دینی (آیات وروایات)، جایگاه این آموزه راهبردی را در سبک زندگی دینی و حیات طیبه یا مدینه فاضله اسلامی تعیین و تحلیل کند.
محسن محسنی، احد فرامرز قراملکی،
دوره ۹، شماره ۳۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
اگر چه ایثار نقش راهبردی در شکل گیری تمدن اسلامی و پیشرفت آن داشته است اما در باره آن به صورت مستقل و مفصل تحلیل و پژوهش نشده است. دانشمندان مسلمان، به ویژه عالمان اخلاق و عرفا از چیستی آن سخن گفتهاند. متقدمان مقوم ایثار را بخشش در عین نیاز و متاخران «تقدم دیگری بر خویش» را مؤلفه اصلی ایثار میدانند. تعریف نخست بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. اما این تعریفها از تفسیر مصادیق مهمی از ایثار، همچون جهاد، شهادت و جانبازی ناتوانند. در این مقاله با رویکرد مطالعه تاریخی پس از گزارش تحلیل انتقادی هردو تعریف، به تعریف جامعتر دست مییابیم: ایثار رفتار ارتباطی است که کنشگر با نیت خیر، دیگری، چه اینکه او محتاج باشد یا نه، را بر خود مقدم میدارد در امری که به صورت حقیقی یا پنداری به آن نیاز یا دلبستگی دارد.
امیرحسین مزینی، نیلوفر مراد حاصل،
دوره ۹، شماره ۳۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
در متون اسلامی آموزههایی مشخص در زمینه اخلاق کسب و کار مشاهده میشود، که توجه و التزام به آنها مورد تأکید قرار گرفته است. این آموزهها هر چند ریشه در باورها و اعتقادات فعالین اقتصادی (اعم از بخش خصوصی و دولت) دارند. اما بنظر میرسد در بسیاری از موارد میتوانند تحت شرایطی تقویت گشته و یا تضعیف شوند. در این رابطه میتوان به قابلیتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات اشاره نمود. بدین معنا که به نظر میرسد هر چه در یک اقتصاد کاربردهای این فناوری (بویژه در زمینه هایی چون تجارت الکترونیک، بانکداری الکترونیک، دولت الکترونیک و امثال آن) بیشتر نهادینه گردد میتوان انتظار داشت که بسترهای اخلاق مدارانه مدنظر اسلام در فضای کسب و کار بیشتر تأمین گردد که در این رابطه میتوان به مصادیقی چون شفافیت، نبود رانت (اطلاعاتی)، وجود دولت پاسخگو، کاهش نکول و غرر در معاملات و امثال آن اشاره نمود. بحث فوق موضوع مقاله حاضر میباشد. بدین منظور مقاله حاضر با رویکردی تحلیلی ـ توصیفی ضمن پرداختن به مفاهیم اولیه در زمینه تعامل سه حوزه: «فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «اخلاق» و «فضای کسب و کار» به بررسی قابلیتهای فناوری اطلاعات و ارتباطات در ارتقاء فضای کسب و کار کشور از منظر اخلاقی میپردازد. نتایج حکایت از آن دارد که میتوان انتظار داشت که با نهادینه شدن کاربردهای فناوری اطلاعات و ارتباطات، بستر مناسبی جهت دستیابی به بخش قابل توجهی از ملاحظات اخلاقی اسلام در فضای کسب و کار فراهم گردد.
زینب السادات حسینی،
دوره ۹، شماره ۳۳ - ( ۷-۱۳۹۵ )
چکیده
تقوا ملکهای نفسانی است که به عملکرد انسان جهت و اعتبار خاصی میبخشد. از میان کارکردهای تقوا، تقوای زبانی و گفتاری در ارتباطهای کلامی است که چگونگی رابطه تقوا با آن با توجه به آیاتی که در آنها تقوا با فرازهایی از بایستههای اخلاقی گفتاری همنشین شده است، مسئله این تحقیق است. این پژوهش با روش توصیفی ـ تحلیلی و با رویکرد کتابخانهای به بررسی آن پرداخته و به این نتایج دست یافت که تقوا که خود برآیند و حاصل ایمان، اعمال صالح و اخلاق نیک است با ارتباطهای کلامی رابطه دوسویه دارد بدین معنا که از یکسو تقوا موجب اصلاح و کنترل پیام، جهتدهنده اهداف ارتباطی، متمرکزکننده افکار و ادراک منجر به رفتار و موجب جلب اعتماد مخاطب شده و از سوی دیگر ارتباطات کلامی گفتاری تقویتکننده مجرای تحقق تقوا و زمینهشناختی تقوا میگردد.
محمدهادی غفاری، محمدرضا باغبانزاده،
دوره ۱۰، شماره ۳۵ - ( ۱-۱۳۹۶ )
چکیده
مناظره از مصادیق خاص در رفتار ارتباطی بین انسانها است. این رفتار ارتباطی خاص نیازمند الگویی اخلاقی است تا از آسیبهای پیش روی آن پرهیز شود. مناظرات امام رضا(ع) به عنوان یک انسان کامل، حیث هدایتگرانه و الهی داشته، منجر به منافعی برای طرف مناظره گردیده است. این پژوهش ضمن آنکه اختلاف نظر و یا نگاه منفی صاحبان نقد نسبت به روایی یا ناروایی مناظره را مغفول نگذاشته، بلکه اذعان میدارد مناظرۀ اخلاق محور، مقبولترین نوع آن و نتیجهای به سود هر دو طرف داشته است. با مطالعۀ مناظرات رضوی، شاخصهای اخلاقی هشتگانۀ الگوی رفتاری از قبیل حقجویی، انصاف، احترام، مدارا، امانتداری، صداقت، بیطرفی و حسن نیت به دست آمد. مقاله پیش رو به تبیین موارد مذکور در ایجاد یک مناظره اخلاقی خواهد پرداخت.
خانم مریم قاسمی، آقای دکتر محمدرضا شرفی، آقای دکتر سیدمهدی سجادی، دکتر شهین ایروانی،
دوره ۱۰، شماره ۳۸ - ( ۱۰-۱۳۹۶ )
چکیده
هدف اصلی این پژوهش به دست آوردن رویکردی اجتماعی به تربیت اخلاقی است. ابتدا با کمک گرفتن از دیدگاه دیویی به عنوان اندیشمندی که تربیت اخلاقی را با رویکردی اجتماعی معرفی نمود، سعی شد عاملی اثرگذار که موجب میشود فرایند تربیت اخلاقی رویکردی اجتماعی به خود بگیرد، استنتاج گردد که این عامل در مؤلفه «ارتباط» معرفی شد. اثرگذاری این عامل به گونهایست که با تقویت آن، توانهای اخلاقی انسان تقویت میشود. سپس نقش این مؤلفه در ارتقای اخلاقی انسان مبتنی بر دیدگاه اسلام بررسی گردید و ضمن به دست آمدن تأیید بر اهمیت این مؤلفه، تلاش گردید چگونگی نقشآفرینی آن در ارتقای اخلاقی به دست آورده شود. حاصل این تلاش و بررسی، معرفی توانمندیهایی یازدهگانه به عنوان محورهای تربیت اخلاقی با تکیه بر وجه اجتماعی انسان، مبتنی بر دیدگاه اسلام است.
مهدی گنجور،
دوره ۱۴، شماره ۵۱ - ( ۱-۱۴۰۰ )
چکیده
یکی ازحوزههای اخلاق کاربردی در بُعد حرفهای، «اخلاق تبلیغ» است که ساحتهای مختلف تبلیغات را در بر میگیرد. در این بین، تبلیغ دین درکارآیی و اثربخشی و جذب حدّاکثری مخاطبان، محتاج اخلاق دینی تبلیغ است. این مقاله با روش توصیفی ـ تحلیلی، به بیان خصوصیات حرفهای مبلّغ دینی دررسالتِ دعوت پرداخته و روشن میسازد که مبلّغ دین علاوه برمهارت دینشناسی و برخورداری از «چشم مسألهیاب» در رصدکردن شبهات، باید درخودسازی وتعامل اخلاقی باخویشتن، پیشقدم بوده و اهل جاذبه باشد.
استنباط و تحلیل مؤلفههای «الگوی اخلاق ارتباطی» مؤثّر در تبلیغ مکتب تشیّع با تأکید بر آموزههای رضوی، از مسائل و یافتههای مهم این پژوهش محسوب میشودکه عبارتنداز: گفتگوی صلح آمیز «درون مذهبی» و «برون مذهبی»؛ تقویت «هوش عاطفی ـ هیجانی» (EQ)؛ نیازسنجی و ظرفیت شناسی مخاطبان (آشنایی با نیازها، روحیه و زبانِ پیامگیرندگان)؛ دعوت به دین با غیر زبان (شیوه نفوذ در دل)؛ تعصّبگریزی و التزام به عقلانیت؛ و مهرورزی و احترام به عقیده مخالف.
محمدحسن باجلان، محمدتقی دیاری بیدگلی، علینقی فقیهی،
دوره ۱۴، شماره ۵۲ - ( ۴-۱۴۰۰ )
چکیده
هدف این پژوهش، بررسی هنجارهای قرآنی و رواییِ ناظر به مراحل پنجگانه فرایند ارتباط گفتاری با رویکرد اخلاقی است. در پژوهش حاضر این مسئله بررسی میشود که «با نظر به مبانیِ اخلاقی ـ تربیتی و با کاوش در آموزههای اسلامی، چه هنجارهایی میتوان برای هر مرحله از فرایند ارتباط گفتاری یافت؟» روش تحقیق، براساس روش گردآوری اطلاعات، «کتابخانهای» و بر پایه نحوه ارائه و پردازش اطلاعات، «اسنادی و تحلیلی ـ استنتاجی» است. برپایه یافتههای تحقیق، در هر دو معنای فرایند («وسیع» و «خاص»)، در اخلاق اسلامی برای همه مراحل پنجگانه ارتباط گفتاری (پیش از آغاز، آغاز، جریان، پایان، پس از پایان) هنجارهای مشترکِ انسانی و ویژه ایمانی مقرر شده است. اندیشیدن پیش از آغاز، اعتمادآفرینی و مهرورزی در مرحلۀ آغاز، استوارگویی در مرحلۀ جریان، تکریم و سپاسگزاری در مرحلۀ پایان، و محاسبه و بازخوردگیری پس از پایان، محورهای اصلی این هنجارهاست. هدف این هنجارها تأمین سلامت و بهبود ارتباطات، خاستگاه آنها معارف توحیدی و ریشۀ آنها سرشت الهیِ آدمی و نهاد اخلاقی اوست.