:: دوره 13، شماره 50 - ( زمستان 1399 ) ::
اصول سازگاری اخلاقی در قلمروهای وجودی انسان از منظر نهج‌البلاغه
مهدی زمانی
دانشیار گروه فلسفه و کلام دانشگاه پیام نور
در این نوشتار با روش توصیفی ـ تحلیلی به استنتاج و بررسی اصول سازگاری در اخلاق از منظر نهج‌البلاغه پرداخته شده است. سازگاری، شرط لازم و به‌زعم برخی شرط لازم و کافیِ صدق و موجه بودن دیدگاه‌های اخلاقی است و احراز آن در درون ساحت‌های وجودی و نیز در نسبت هر یک از آنها با یکدیگر، نخستین ملاک و سنجه ارزشیابی درباره عقلانیت آنها می‌باشد. در نهج‌البلاغه برخی از این اصول به صراحت و برخی دیگر به اشاره مورد استدلال قرار گرفته است. تبیین و تحلیل این اصول در نهج‌البلاغه از سویی صدق، موجه بودن و انسجام درونی دیدگاه امام× را روشن می‌سازد و از سوی دیگر راه را برای تربیت و انسان‌سازی هموار می‌نماید، زیرا بدون بررسی سازگاری حالات درونی و بیرونی آدمی، تشخیص نقاط ضعف و نیز بیماری‌ها و تعارضات اخلاقی و پیشنهاد درمان مناسب برای آنها، دشوار و بلکه غیرممکن خواهد بود.
واژه‌های کلیدی: اخلاق اسلامی، اخلاق نقلی، اصول سازگاری اخلاقی، قلمروهای وجودی انسان، نهج‌البلاغه.
نوع مطالعه: نظری | موضوع مقاله: فرا اخلاق(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1400/3/9 | پذیرش: 1399/4/10 | انتشار: 1399/4/10

Zamani M. The Principles of Ethical Compatibility in Human Beings’ Multidimensional Nature from Nahjolbalaghe Viewpoint. پژوهشنامه اخلاق 2020; 13 (50) :63-82

زمانی مهدی. اصول سازگاری اخلاقی در قلمروهای وجودی انسان از منظر نهج‌البلاغه. پژوهشنامه اخلاق. 1399; 13 (50) :63-82