:: دوره 13، شماره 50 - ( زمستان 1399 ) ::
تحلیلی اخلاقی بر «ادب دلال» با تأکید بر سیره عبادی امام سجاد×
محمد اسعدی ، سید علی حسینی‌زاده ، محمدجواد انبیایی
عضو هیئت علمی و دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
در مفهوم‌شناسی «دلال» به‌مثابه شیوه‌ای در رابطه بنده با خداوند، دو برداشت ایجابی و سلبی، قابل تبیین است. در بعد سلبی، نیایشگر در دام آفاتی می‌افتد؛ حجاب‌هایی نظیر: عجب، کبر و ...؛ بعد ایجابی نیز به ظرافت‌ها و لطافت‌های مناجات باخدا اشاره دارد که نیایشگر با شیرین‌زبانی و ناز و کرشمه، تلاش دارد خود را هرچه بیشتر به معشوق نزدیک کند. این مقاله، به روش توصیفی ـ تحلیلی و با جستجو در دعاهای امامان معصوم به‌ویژه مناجات عارفانه، امام سجاد× می‌کوشد، ابعاد مختلف دلال را واکاوی کند؛ نتایج این بررسی‌ها نشان می‌دهد؛ برخلاف دیدگاه برخی از محققان، که عمدتاً دلال را تنها در حوزه سلبی مورد توجه قرار داده‌اند، در سیره عبادی ـ اخلاقی معصومان^ بر بعد ایجابی تأکید زیادی شده است؛ افزون‌براین، می‌توان نمونه‌هایی از دلال فعلی و رفتاری را در سیره آنان جستجو کرد که دیگران به این معنا اشاره‌ای نکرده‌اند.
واژه‌های کلیدی: ادب دلال، سیره عبادی، امام سجاد×، دعا.
نوع مطالعه: نظری | موضوع مقاله: فرا اخلاق(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1400/3/9 | پذیرش: 1399/4/10 | انتشار: 1399/4/10

Asadi M, Hoseinizadeh S A, Anbiaei M J. Ethical Analysis to “Courtesy of Coyness” with Emphasis to Imam Sajjad’s Devotion Manner –peace be upon him.. پژوهشنامه اخلاق 2020; 13 (50) :125-144

اسعدی محمد، حسینی‌زاده سید علی، انبیایی محمدجواد. تحلیلی اخلاقی بر «ادب دلال» با تأکید بر سیره عبادی امام سجاد×. پژوهشنامه اخلاق. 1399; 13 (50) :125-144