:: دوره 14، شماره 52 - ( تابستان 1400 ) ::
در جستجوی مبانی یک نظریه اخلاقی؛ بازخوانی روایات جابر جُعفی
محمداسماعیل محمدی‌تبار ، حامد (فرهنگ) خانی (مهروش) ، ارسطو میرانی ، ابوالفضل ابراهیمی ازینه
دانشیار گروه الهیات، واحد گرگان، دانشگاه آزاد اسلامی، گرگان، ایران
در روایات جابر بن یزید جُعفی، صحابی صادقین، توجه گسترده‌ای به مضامین اخلاقی می‌توان دید؛ روایاتی که از میان مسموعات گسترده‌اش برای انتقال به دیگران برگزیده شده و بینش‌های اخلاقی خود را نیز در آنها بازتابیده است. اگر بتوانیم راهی برای بازخوانی نگرش‌های اخلاقی او با مرور این روایت‌ها بیابیم، گامی فراسوی بازشناسی تاریخ مکاتب اخلاقی در جهان اسلام برداشته‌ایم. افزون‌براین، تحلیل اندیشه‌های اخلاقی جابر می‌تواند به اصلاح درک‌ها از نقش اصحاب ائمه^ در شکل‌گیری گفتمان‌های فکری سده‌های متقدم اسلامی بینجامد. نیز، با توجه به قرابت ویژه جابر به امام باقر× و جایگاه او در جمع شاگردان امام، شناخت نگرش‌های اخلاقی او می‌تواند ما را به درک بهتر اندیشه اخلاقی امام برساند. مطالعه کنونی، کوششی آغازین برای تحقق همین منظور است. در این پژوهش سعی شده تا با مفروض گرفتن وحدت و انسجام درونی این روایت‌ها که در آثار مختلف پراکنده‌اند، مبناهای کلی و کلان راوی و مروّج آن‌ها شناخته شود.
واژه‌های کلیدی: تاریخ اندیشه اخلاقی، شاگردان امام باقر×، اتباع تابعین، عصر صادقین‘.
دریافت: 1400/12/4 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10

Mohammadi Tabar M I, Khani (Mehrvash) H (, Mirani A, Ebrahimi A. In Search of the Foundations of an Ethical Theory; Rereading the Narrations of Jaber Jofi. پژوهشنامه اخلاق 2021; 14 (52) :47-68

محمدی‌تبار محمداسماعیل، خانی (مهروش) حامد (فرهنگ)، میرانی ارسطو، ابراهیمی ازینه ابوالفضل. در جستجوی مبانی یک نظریه اخلاقی؛ بازخوانی روایات جابر جُعفی. پژوهشنامه اخلاق. 1400; 14 (52) :47-68

دوره 14، شماره 52 - ( تابستان 1400 ) برگشت به فهرست نسخه ها