زهرا رادی میبدی ، اعظم پرچم
دانشیار گروه علوم قرآن و حدیث دانشگاه اصفهان
امروزه علی‌رغم پیشرفت‌های مادی، تضادها افزایش و توانمندی صبر، در میان مردم کاهش یافته است. ازاین‌رو، یافتن راهکاری برای توانمندسازی انسانها بر صبر و ارتقاء سطح اخلاق در میان آنها ضروری است. از منظر قرآن، پیروان دین الهی سه دسته‌اند:1. بندگان مقربی که ذوب در ولایت الهی و تسلیم محض او هستند. 2. باورمندان به توحید که هنگام خطا، با یاد خدا استغفار می‌ورزند و در مسیر تخلق به اسماء الهی بر گناه مداومت نمی‌ورزند. 3. گروهی که باوجود باورتوحیدی، درصدد تهذیب نفس نیستند و به انحراف کشیده می‌شوند. مانند جامعه یهود که با وجود ادعای ایمان، در مواجهه با پیامبر اسلام| از پذیرش حق سرباز زدند.  این پژوهش، با روش توصیفی تحلیلی و با تکیه بر مولفه‌های مختلف بافت، نقش توجه به اسماء الهی در ایجاد صبر و نیز علت عدم توانمندی دسته سوم در تخلق به اخلاق الهی و عدم صبر بر پذیرش اسلام را بررسی کرده است. یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که گروه اول، مظهر تامّ صفات الهی هستند و رفتارشان کاملاً تجلی‌گاه اندیشه توحیدی است. دسته دوم، چون درصدد تهذیب نفس هستند، مظهر بخشی از اسماءالهی می‌گردند. گروه سوم، باور توحیدی‌شان در اثر دنیاگرایی منحرف شده که منشأ آن، عدم تمرکز بر تخلق به اوصاف الهی است.
واژه‌های کلیدی: اسماء الهی، صبر، بافت پیرامونی، جامعه یهود صدر اسلام.
دریافت: 1398/11/5 | پذیرش: 1400/8/10 | انتشار: 1400/8/10

Radi Meybodi Z, parcham A. The place of paying attention to the divine names in creating patience by relying on the context of the verses (Case Study: Early Islamic Jewish Community). پژوهشنامه اخلاق 2021; 14 (53) :91-114

رادی میبدی زهرا، پرچم اعظم. جایگاه توجه به اسمای الهی درایجاد صبر با تکیه بربافت پیرامونی آیات (مورد مطالعه: جامعه یهودصدراسلام). پژوهشنامه اخلاق. 1400; 14 (53) :91-114

Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4642