جایگاه حدیث و کارکردهای آن در اخلاق اسلامی
عنایت‌الله شریفی
دانشگاه علامه طباطبائی
کارکرد‌های حدیث در اخلاق اسلامی مرتبط با حجیت و عدم حجیت احادیث اخلاقی است. حجیت احادیث اخلاقی ارتباط وثیقی با بحث تسامح در ادله سنن دارد که دو دیدگاه تسامح و عدم تسامح دراین‌باره مطرح است. این مقاله، درصدد آن است که اولاً: اثبات نماید که دو دانش فقه و اخلاق، مستقل از یکدیگرند و قاعده تسامح در ادله سنن که ماهیت فقهی دارد، نمی‌تواند همان‌گونه که در احادیث فقهی کاربرد دارد در احادیث اخلاقی کاربرد داشته باشد. ثانیا: به‌منظور جلوگیری از هرج ومرج‌ها، تحریف‌ها و آسیب‌های معرفتی باید حداقل در صدور احادیث اخلاقی به معصوم وثوق و اطمینان داشته باشیم، ازاین‌رو احادیث مبتنی بر عدم تسامح می‌توانند کارکردهای فراوانی در دانش اخلاق اسلامی داشته باشند که مهم‌ترین آنها تبیین و تعیین مفاهیم ارزشی و اخلاقی، ضمانت اجرایی، تعین هدف و غایت اخلاق و توجه به حسن فعلی و حسن فاعلی است.
واژه‌های کلیدی: حدیث، اخلاق اسلامی، احادیث اخلاقی، تسامح در ادله سنن، علم اخلاق اسلامی.
دریافت: 1399/11/26 | پذیرش: 1391/7/10 | انتشار: 1391/7/10

Sharifi E. The place of hadith and its efficiency in Islamic ethics. پژوهشنامه اخلاق 2012; 5 (17) :45-68

شریفی عنایت‌الله. جایگاه حدیث و کارکردهای آن در اخلاق اسلامی. پژوهشنامه اخلاق. 1391; 5 (17) :45-68

Persian site map - English site map - Created in 0.09 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4642