:: دوره 14، شماره 51 - ( بهار 1400 ) ::
سید حمیدرضا میرعظیمی ، مهدی جامعی ، فرشته محمدی
دانشجوی دکتری قرآن و منابع اسلامی دانشکده معارف اسلامی دانشگاه تهران
توجه به جایگاه امام علی به عنوان حاکم اسلامی و جایگاه اخلاقی ایشان به عنوان امامِ تربیت یافته در دامان پیامبر، بررسی جایگاه اخلاق در حکومت علوی را تقویت می‌نماید. تحلیل محتوا روشی است که این اثر به کار بسته و نامه‌های امام علی× به معاویه را به منظور استخراج اصول راهبردی اخلاق حرفه‌ای در مدیریت علوی، مورد تحلیل قرار داده است. اصول پاسخگویی، هوشمندی، یقین کامل، ضابطه‌مندی، مصلحت‌سنجی و شخصیت پایدار از این گزاره‌ها استخراج گردیده است. حجم غالب گزاره‌های اخلاقی، ناظر به کاربست اصول راهبردی پاسخگویی و هوشمندی است که هر کدام با فراوانی 25% بیشترین بسامد را داشته‌اند. آمار بالای گزاره‌های اخلاقی این نامه‌ها، گویای محوریت اخلاق در حکومت علوی و مواجهه ایشان با مخالفان است. همچنین، برآیند تحلیل کیفی گزاره‌های اخلاقی، ارائه تصویری از یک حکومت، ضابطه‌مند، پیش‌بینی‌پذیر و اخلاق‌محور است که حتی در مواجهه با معاویه، از اصول اخلاقی و مدیریتی خویش تخطی نمی‌کند.
واژه‌های کلیدی: تحلیل محتوا، حکومت علوی، راهبرد، اخلاق حرفه‌ای.
نوع مطالعه: نظری | موضوع مقاله: اخلاق هنجاری(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1400/8/18 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10

Mir Azimi S H R, Jamei M, Mohammadi F. Strategic principles of professional ethics of management in the Alawite government by analyzing the content of Imam Ali (PBU) letters to Mu'awiyah. پژوهشنامه اخلاق 2021; 14 (51) :7-28

میرعظیمی سید حمیدرضا، جامعی مهدی، محمدی فرشته. اصول راهبردی اخلاق حرفه‌ای مدیریت در حکومت علوی با تحلیل محتوای نامه‌های امام علی× به معاویه. پژوهشنامه اخلاق. 1400; 14 (51) :7-28