:: دوره 14، شماره 51 - ( بهار 1400 ) ::
چالش‌های اخلاقی استفاده از سامانه همانندجو در مؤسسات آموزش عالی
علیرضا هوشمند ، بختیار شعبانی ورکی
دانش آموخته دکتری رشته مطالعات برنامه درسی دانشگاه فردوسی مشهد
هدف این مقاله بررسی چالش‌های استفاده از سامانه همانندجو و ضوابط موجود در دانشگاه‌های ایران برای استفاده از این سامانه و صیانت از صداقت علمی در آموزش عالی ایران است. در این مقاله سه بستر اصلی اخلاق پژوهش؛ صداقت علمی، سامانه همانندجو با نظر به مفروضه‌های بنیادی آن و امکانات در دسترس و مورد استفاده دانشگاه‌ها در اجرای ضوابط، مد نظر قرار گرفته است. بررسی‌ها نشان می‌دهد که صداقت علمی ناظر به تعهد به کشف، انتشار و استقرار حقیقت، صرفاً با اتکا به سامانه همانندجویی محقق نمی‌شود. به علاوه استفاده از این سامانه به‌ عنوان منبع انحصاری برای استقرار صداقت علمی به نتایجی منتهی می‌شود که بر خلاف انتظار و نیز هدف‌هایی است که سامانه همانند جو برای تحقق آن تأسیس شده است. بنابراین نشان داده می‌شود که چگونه ضوابط دانشگاه‌ها برای استفاده از سامانه همانند جو به اقدامی قانونی برای وارونه‌سازی ملاک‌های صداقت علمی منتهی می‌شود.
واژه‌های کلیدی: آموزش عالی ایران، سرقت علمی قانونی، صداقت علمی، همانند‌جو.
نوع مطالعه: نظری | موضوع مقاله: اخلاق هنجاری(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1400/8/18 | پذیرش: 1400/4/10 | انتشار: 1400/4/10

Hooshmand A, Shabani Varaki B. Ethical Challenges of Using Hamananjoo System in Higher Education Institutions. پژوهشنامه اخلاق 2021; 14 (51) :147-162

هوشمند علیرضا، شعبانی ورکی بختیار. چالش‌های اخلاقی استفاده از سامانه همانندجو در مؤسسات آموزش عالی. پژوهشنامه اخلاق. 1400; 14 (51) :147-162