نسیم حجتی ، انشاء الله رحمتی ، پرویز عباسی داکانی
استاد گروه فلسفه و حکمت اسلامی و عضو هیئت علمی، واحد تهران مرکزی، دانشگاه آزاد اسلامی، تهران، ایران.
اعتقاد به جاودانگی و ثبات منشاء ارزش های اخلاقی تاثیرات مهمی بر نحوه تفکر و زندگی انسانها دارد. این پژوهش به شیوه تبیینی و تحلیلی آراء دو متفکر بزرگ عالم اسلامی و غرب را در این باره مقایسه کرده که بر اساس آن افلاطون طبق نظریه «مثل» تمامی پدیده ها و از جمله ارزش های اخلاقی مانند شجاعت و عدالت را دارای الگو، مثال و منشاء عینی در جهانی برین می داند و همچنین بنا بر نظر ابن عربی بر اساس نظریه اسماء و اعیان ثابته ، از آنجا که خلقت ظهوری از اسماء و صفات خداوند است، اخلاقیات نیز مظاهر اسماء و صفات خدا هستند که در مرتبه علم الهی به شکل اعیان ثابته اخلاقی وجود داشته و در انسان که محل ظهور جامع اسمای الهی است، به شکل اخلاق ظهور و تجلی می یابند.
واژه‌های کلیدی: عینیت گرایی اخلاقی، مثل، اعیان ثابته، افلاطون، ابن عربی
نوع مطالعه: بنیادی | موضوع مقاله: فرا اخلاق(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1400/12/22 | پذیرش: 1401/7/10 | انتشار: 1402/3/21

hojjati N, rahmati E, abbasi dakani P. The Objective Source of Moral Values from the Standpoints of Plato and Ibn ‘Arabī on the Basis of Doctrines of Ideas and Immutable Entities. پژوهشنامه اخلاق 2022; 15 (57) :121-140