:: دوره 16، شماره 60 - ( تابستان 1402 ) ::
تبیین و بررسی حب ذات به عنوان منشأ مطلوبیت در معیار قرب الهی
مجتبی مصباح ، رضا شاه منصوری
دانش آموخته دکتری مدرسی اخلاق اسلامی دانشگاه معارف اسلامی
شناخت منشأ مطلوبیت، تأثیر ویژه‌ای در شناخت صحیح از نظام اخلاقی و تربیتی دارد. از این‌رو صاحب‌نظران متعددی به این مباحث پرداخته‌اند. علامه مصباح یزدی منشأ مطلوبیت را منحصر در حب ذات دانسته و بازگشت همه گرایشات را به این گرایش می‌دانند. هدف از این پژوهش تبیین و بررسی حب ذات به عنوان منشأ مطلوبیت در دیدگاه علامه مصباح ره و پاسخ به سوالات و اشکالات در این خصوص با روش توصیفی تحلیلی است. یافته‌های پژوهش این‌که منشأ مطلوبیت بودن حب ذات، مسئله‌ای در مقام ثبوت بوده و این دیدگاه با خودگرایی روانشناختی و اخلاقی در غرب متفاوت است. همچنین این دیدگاه کاملا قابل تطبیق با توحید و خداگرایی بوده و با آن منافاتی ندارد. این معیار با دیگرگرایی منافات ندارد و مستلزم خودخواهی و تبعیت از نفس که نوعا در مباحث اخلاقی ناپسند دانسته می‌شود، نیست.
واژه‌های کلیدی: معیارقرب الهی، منشأ مطلوبیت، حب ذات، خودگرایی اخلاقی، علامه مصباح یزدی

نوع مطالعه: نظری | موضوع مقاله: فرا اخلاق(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1402/7/24 | پذیرش: 1402/4/10 | انتشار: 1402/4/10

MESBAH M, shahmansoori R. Explanation and examination of love of nature as the source of desirability in the criterion of divine closeness. پژوهشنامه اخلاق 2023; 16 (60) :2-2