فیلترینگ و دشواره تزاحم اخلاقی
حسینعلی رحمتی ، حمید شهریاری
دانشگاه قران و حدیث
فیلترینگ و ممانعت از دسترسی به فضای مجازی که عمدتا در راستای اخلاقی سازی این فضا انجام می‌شود، فرایندی است که همه مرتبطان با آن، اعم از کاربران عادی و نهادهای حاکمیتی سیاستگذار و مجری، وظایفی برعهده دارند، و مانند هر کنشگر اخلاقی دیگر گاه در معرض تزاحم این وظایف قرار می‌گیرند. پژوهش حاضر با توجه به اهمیت علمی و ثمرات عملی این موضوع، و فقدان منبع در این زمینه، با تحلیل فرایند فیلترینگ از منظر اخلاقی، چگونگی شکل گیری تزاحم‌های مربوط به آن را بررسی و ضمن بیان برخی مصادیق، برای رفع یا کاهش آنها راهکارهایی را پیشنهاد می‌کند. دوگانه‌هایی از قبیل راست گویی / پرهیز از اشاعه گناه، حفظ حریم خصوصی / خیر رساندن به دیگران، مجازات خطاکار / عدم تنبیه بی گناه، خدمت به مردم / عدم ایجاد بدبینی نسبت به دین، و حفظ حقوق شهروندان / حفظ بیت المال از جمله تزاحم‌هایی است که مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین چیستی تزاحم اخلاقی، تأثیر آن بر اخلاقی شدن فضای سایبر، منشأ الزام اخلاقی از دیگر موضوعاتی است که مقاله به آنها پرداخته است. در بررسی مطالب افزون بر تحلیل‌های فلسفی، از آموزه‌های اخلاقی اسلام نیز بهره گرفته شده است.
واژه‌های کلیدی: اخلاق فیلترینگ، تزاحم اخلاقی، وظایف اخلاقی، اخلاق فناوری اطلاعات (= اخفا)، اخلاق کاربردی اسلامی.
دریافت: 1396/5/18 | پذیرش: 1396/8/25 | انتشار: 1397/2/9

Rahmati H, Shahriari H. Filtering and the Problem of Ethical Delimitation. پژوهشنامه اخلاق 2017; 10 (37) :7-22

رحمتی حسینعلی، شهریاری حمید. فیلترینگ و دشواره تزاحم اخلاقی. پژوهشنامه اخلاق. 1396; 10 (37) :7-22

Persian site map - English site map - Created in 0.07 seconds with 40 queries by YEKTAWEB 4642