:: دوره 15، شماره 58 - ( زمستان 1401 ) ::
مطالعه تطبیقی معیارهای عامل اخلاقی از منظر اخلاق اسلامی و اخلاق سکولار
صالح قربانیان، سیدحسین رکن الدینی
دانش آموخته دکتری مدرسی اخلاق اسلامی دانشگاه معارف اسلامی
از مباحث مهم در عرصه فلسفه اخلاق، مباحث مربوط به عامل اخلاقی است، مبنی بر این‌که مفهوم عامل اخلاقی به چه معنا است و بر اساس چه معیارهایی می‌توان یک فرد را عامل اخلاقی نامید و او را در قبالِ فعل اخلاقی‌اش مسئول تلقی کرده و مورد سرزنش یا نکوهش قرارداد. این پژوهش که در روش گردآوری مطالب، کتابخانه‌‌ای بوده و در استناد داده‌ها، از شیوه اسنادی پیروی کرده و در تجزیه و تحلیل مطالب، از روش تحلیل محتوا و از نوع توصیفی تحلیلی بهره گرفته است، به بررسی و تبیین عامل اخلاقی و معیارهای آن از دو منظرِ غربی (سکولار) و اسلامی پرداخته و به این نتیجه دست یافته که علی‌رغم اختلاف مفهومی بین معیارها خصوصاً این اختلاف در مورد قصد و نیت بسیار مشهوده بوده؛ اما بین معیارهایی مانند قدرت و خودمختاری، و نیز بلوغ و مسئولیت‌پذیری همسانی و ارتباط می‌توان برقرار کرد؛ و اما معیارِ روح‌داشتن عامل اخلاقی از مختصات اخلاق اسلامی است و در اخلاق سکولار معادلی ندارد.
واژه‌های کلیدی: عامل اخلاقی، اخلاق اسلامی، اخلاق سکولار، معیار عامل اخلاقی.
نوع مطالعه: نظری | موضوع مقاله: اخلاق هنجاری(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1398/1/29 | پذیرش: 1401/11/10 | انتشار: 1402/3/21

A Comparative Study of Ethical Criteria of moral agents in terms of Islamic Ethics and Secular Ethics. پژوهشنامه اخلاق 2023; 15 (58) :135-156

قربانیان صالح، رکن الدینی سیدحسین. مطالعه تطبیقی معیارهای عامل اخلاقی از منظر اخلاق اسلامی و اخلاق سکولار. پژوهشنامه اخلاق. 1401; 15 (58) :135-156