:: دوره 7، شماره 23 - ( بهار 1393 ) ::
جلد 7 شماره 23 صفحات 118-97 برگشت به فهرست نسخه ها
چیستی فضایل عقلانی و نسبت‌سنجی آنها با فضایل اخلاقی
غلامحسین جوادپور ، محسن جوادی
دانشگاه قم
چکیده:   (1687 مشاهده)
فضیلت از مهم‌ترین مفاهیم اخلاقی و معدود واژه‌هایی است که محمول گزاره‌های اخلاقی قرار می‌گیرند. ارسطو فضایل را با توجه به هدف آنها به دو دسته اخلاقی و عقلانی تقسیم کرد و فضایل عقلانی را ویژگی‌های پایدار نفس که با هدف شناخت حقیقت (درستی) به‌کار گرفته شوند، دانست. در رویکرد معرفت‌شناسی فضیلت‌محور که در چند دهه اخیر رواج یافته، بر ارزش معرفتی فضایل عقلانی و نقش آنها در صدق باورها تأکید شده است. البته در گونه‌های مختلف این رویکرد، تلقی یکسانی از این فضایل وجود ندارد. سوسا آنها را از سنخ قوا و استعدادهای معرفتی می‌داند؛ اما زگزبسکی آنها را از سنخ ویژگی‌های رفتاری و خصائص شخصیتی و همچنین جزء فضایل اخلاقی و زیرشاخه‌ای از آنها می‌داند و هرچند نگاه ارسطویی به فضایل عقلانی را برمی‌گزیند، تفکیک بین فضایل عقلانی و اخلاقی را برنمی‌تابد. در این نوشتار برآنیم تا ضمن بررسی رویکردهای گوناگون به فضایل عقلانی ـ با تأکید بر دیدگاه ـ رابطه آنها را با فضایل اخلاقی بررسی کنیم.
واژه‌های کلیدی: فضایل عقلانی، فضایل اخلاقی، قوای معرفتی، ویژگی‌های شخصیتی (منشی)، معرفت‌شناسی فضیلت‌محور، ارسطو، زگزبسکی.
متن کامل [PDF 296 kb]   (478 دریافت)    
نوع مطالعه: کاربردی | موضوع مقاله: اخلاق کاربردی(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1399/9/30 | پذیرش: 1393/1/10 | انتشار: 1393/1/10


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 7، شماره 23 - ( بهار 1393 ) برگشت به فهرست نسخه ها