:: دوره 9، شماره 32 - ( تابستان 1395 ) ::
جلد 9 شماره 32 صفحات 120-105 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی در مسئله «باید و هست»
حسین احمدی، سید محمدرضا مدرسی
موسسه امام خمینی
چکیده:   (5485 مشاهده)

فرا اخلاق به مبادی تصوری و تصدیقی علم اخلاق می‌پردازد و چهار مبحث ذیل را در برمی‌گیرد: معناشناسی اخلاق، معرفت شناسی اخلاق، هستی شناسی اخلاق و مباحث منطقی. یکی از موضوعات فرا اخلاقی، مباحث منطقی است که به استنتاج مفاهیم و گزاره‌های اخلاقی می‌پردازد؛ بنابراین، رابطه باید و هست در دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی در زمره مباحث منطقی فرا اخلاق است که کمتر نوشته‌ای به آن پرداخته است. نویسنده در این مقاله درصدد است تا دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی درباره ارتباط جمله‌های اخلاقی را با یکدیگر و با جمله‌های غیراخلاقی تبیین و بررسی کند. ایشان جمله‌های اخلاقی را اعتباری مبتنی بر واقعیت، انشایی، استدلال پذیر و یقینی می‌داند. اما به نظر می‌رسد یقین و تصدیق مربوط به عقل عملی و نظری در دیدگاه آیت‌الله جوادی متفاوت باشد؛ زیرا ایشان عقل عملی را مربوط به عمل و محرک و عقل نظری را مدرِک می‌داند. با بررسی دیدگاه آیت‌الله جوادی آملی مشخص می‌شود این دیدگاه نسبت به دیدگاه‌های متناظر که جمله‌های اخلاقی را انشایی می‌دانند، انسجام بهتری دارد، اما جمع انشایی بودن جمله‌های اخلاقی به بیانِ ایشان و برهانی و یقینی دانستن آنها غیرممکن به نظر می‌رسد.

واژه‌های کلیدی: فرا اخلاق، جمله اخلاقی، مسئله باید و هست، یقینیات، استاد جوادی آملی.
متن کامل [PDF 255 kb]   (582 دریافت)    
نوع مطالعه: بنیادی | موضوع مقاله: اخلاق هنجاری(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1394/11/9 | پذیرش: 1395/6/10 | انتشار: 1395/12/11


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 9، شماره 32 - ( تابستان 1395 ) برگشت به فهرست نسخه ها