مقدمه و هدف: اخلاق، همانطور که از عواملی تأثیر میپذیرد در مقابل، بر برخی امور نیز مؤثر است. ازجمله مواردی که اخلاق بر آن تأثیرگذار است، عامل جسمانی مزاج است. نحوه تأثیرگذاری اخلاق بر مزاج بهصورت تأثیرات مثبت و گاهی نیز بهصورت تأثیرات منفی است. در این مقاله سعی شده چگونگی این تأثیرگذاری از دیدگاه آیات، روایات، دیدگاه فیلسوفان، علمای اخلاق و دانش پزشکی بررسی و تحلیل شود. افزونبراین، تأثیر برخی صفات اخلاقی بر انواع مزاج نیز بررسی خواهد شد.
با توجه به اینکه تا کنون پژوهش تخصصی در این زمینه صورت نگرفته است، افراد غالباً علت و چگونگی درمان بسیاری از بیماریهای جسمانی و اختلالات مزاجی را که ناشی از رذایل و مشکلات اخلاقی است نمیدانند. این مسئله ضرورت پرداختن به این مسئله را روشن می کند.
روش مطالعه در این پژوهش، توصیفی و تحلیلی براساس رویکرد کتابخانهای بوده است که اطلاعات بهدست آمده دستهبندی و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است.
این پژوهش نشان خواهد داد که تعالی اخلاقی باعث ایجاد تأثیرات مثبت، یعنی ایجاد اعتدال در مزاج و در مقابل رذایل و مشکلات اخلاقی نیز باعث ایجاد تأثیرات منفی، یعنی ایجاد اختلالات مزاجی در انسان میشود.