بررسی دلالی حدیث مکارم الاخلاق با تمرکز بر ساختار و ادبیات آن
حسین عارفی نیا ، مسلم محمدی
دانشجوی دکتری رشته مذاهب کلامی، دانشگاه ادیان و مذاهب
رسول اکرم| هدف از بعثت خویش را اکمال مکارم اخلاقی می‌داند. این انحصار، موجب شبهه و گاه حتی ذهنیت تعارض، با سایرِ اهداف پیامبر| گردیده است. برخی با استفاده از دلالت حدیث، تنها وظیفه رسول اکرم| را مکارم اخلاقی و معنویت دانسته‌اند، و از این طریق جدایی اخلاق از سیاست را نتیجه گرفته‌اند. و برخی دیگر به برجسته‌سازی سیاست و قدرت پیامبر|، در راستایِ تضعیفِ حدیث مکارم الاخلاق برآمده‌اند.
روش: این تحقیق، با روش توصیفی ـ تحلیلی، در تلاش است به رفع شبهات دلالیِ حدیث مکارم‌الأخلاق بپردازد.
یافته‌ها: این پژوهش علاوه بر پاسخ به شبهات مذکور، درصدد اثباتِ صحتِ حصر حقیقی و اضافی از نوع صفت بر موصوف بوده و در ثانی به عدم تنافیِ حصر حدیث با سایر اهداف پیامبر| از جمله سیاست و حکومت پرداخته است. بنابراین حصر در حدیث، از نوع موصوف بر صفت نبوده است، تا جدایی اخلاق از سیاست نتیجه گرفته شود.
واژه‌های کلیدی: دلالت، اخلاق نبوی، بعثت، مکارم الاخلاق، محاسن الاخلاق
نوع مطالعه: نظری | موضوع مقاله: اخلاق کاربردی(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1399/6/19 | پذیرش: 1400/8/10 | انتشار: 1400/8/10

arefi nia H, Mohammadi M. A semantic study of the Makarem al-Akhlaq hadith, focusing on its structure and literature. پژوهشنامه اخلاق 2021; 14 (53) :137-156