:: دوره 8، شماره 27 - ( بهار 1394 ) ::
جلد 8 شماره 27 صفحات 140-125 برگشت به فهرست نسخه ها
سعادت و فضیلت در اندیشه اخلاقی فیض کاشانی
ماریه سیدقریشی ، وحید دهقانی فیروزآبادی
دانشگاه تهران
چکیده:   (5164 مشاهده)

فیض در تبیین مفهوم عام فضیلت به این نکته اشاره می‌کند که هر امر خیری که انسان را در نیل به سعادت اخروی یاری رساند، فضیلت است و هرچه انسان را به هر نحوی از سعادت اخروی دور کند، رذیلت است. از منظر وی به‌طورکلی فضایلی که انسان را در نیل به سعادت یاری می‌رسانند، به چهار دسته تقسیم می‌شوند: فضایل نفسانی، فضایل بدنی، فضایل اجتماعی، فضایل توفیقی. فضیلت به‌معنای خاص و یا همان فضایل اخلاقی، در حقیقت جزئی از فضایل نفسانی هستند که عبارت‌اند از: حکمت، شجاعت، عفت و عدالت. فیض سعادت را به دو قسم مظنون (دنیوی) و حقیقی (اخروی) تقسیم می‌کند. از دیدگاه وی کمال و سعادت نهایی انسان منحصر به شناخت خدای متعال است، البته سعادت امری ذو مراتب است و مراتب سعادت انسان‌ها ارتباط مستقیمی با درجات ایمان و توحید آنها دارد. بالاترین مرتبه سعادت، در حقیقت مرتبه‌ای است که انسان به معرفت شهودی نسبت به پروردگار خویش دست می‌یابد؛ اما بااین حال افرادی که از ایمان تقلیدی هم برخوردارند، به مرتبه از سعادت نائل می‌شوند.

واژه‌های کلیدی: فضیلت، سعادت، خیر، فضایل اخلاقی، فضایل غیراخلاقی، فیض کاشانی.
متن کامل [PDF 211 kb]   (1220 دریافت)    
نوع مطالعه: نظری | موضوع مقاله: اخلاق هنجاری(با رویکرد اسلامی)
دریافت: 1393/6/29 | پذیرش: 1394/1/29 | انتشار: 1397/2/3


XML   English Abstract   Print



بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.
دوره 8، شماره 27 - ( بهار 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها