:: دوره 15، شماره 56 - ( تابستان 1401 ) ::
محسن ایزدی
دانشیار گروه معارف اسلامی دانشگاه قم
اندیشمندان، مصلحان و رهبران دینی، بر ضرورت ترویج و نهادینه­سازی اخلاق نیکوی اجتماعی بویژه وجدان کاری اذعان دارند. بدون تردید یکی از مهمترین عوامل سعادت، پیشرفت و تمدن­سازی در هر جامعه­ای عبارت است از برخورداری مردم آن جامعه از اخلاقیات نیکوی اجتماعی. برخی از جوامع علی­رغم محرومیت از آموزه-های دین اسلام (و حتی ادیان آسمانی دیگر)، توانسته­اند در ترویج و نهادینه­سازی برخی اخلاقیات نیکوی اجتماعی توفیقات چشمگیری کسب کنند. از منظر فلسفی و دینی، همه انسانها از جهات دانش، گرایش و توانش، مفطور به فطرت الهی بوده و دارای استعدادها و زمینه­های تخلّق به اخلاق نیکو هستند. اما برای برخورداری واقعی از اخلاقیات نیکوی اجتماعی، این استعدادها کافی نبوده و فعلیت یافتن آنها مستلزم دخالت عوامل متعددی است. در نوشتار پیش رو با روش تحلیلی توصیفی، به تبیین و تحلیل این حقیقت می­پردازیم که برای شکوفاسازی استعدادهای فطری اخلاقیات اجتماعی، سه عامل مهم بسیار تأثیرگذارند: الف) مدیریت کارآمد و علمی ب) تربیت مبتنی بر انسان شناسی دقیق و واقع­ بینانه ج) تقویت بنیانها و ترمیم نقصان های دینداری.
واژه‌های کلیدی: اخلاق اجتماعی، وجدان کاری، انسانشناسی، مدیریت، تربیت، دینداری
دریافت: 1400/11/23 | پذیرش: 1401/4/10 | انتشار: 1401/10/13

Izadi M. An Anthropological Analysis of the Ways of Institutionalizing Social Ethics with Emphasis on Work Conscience. پژوهشنامه اخلاق 2022; 15 (56) :47-68

ایزدی محسن. تحلیل انسان‌شناختی راههای نهادینه‌سازی اخلاق اجتماعی نیکو؛ با تأکید بر وجدان کاری. پژوهشنامه اخلاق. 1401; 15 (56) :47-68